Hbvl artikel: Tuning is meer dan een hobby

OVERPELT - Elk weekend zijn er in Europa verschillende tuningevenementen. Hier komen ontzettend veel tuners met hun gepersonaliseerde voertuigen op af. Vaak heeft het woord tuning een negatieve bijklank. Maar klopt dit wel? Waar draait tuning eigenlijk om?

“Voor ons is tuning meer dan een hobby, het is een passie, een levensstijl”, aldus Roy Gabriels, één van de oprichters van het Overpeltse tuning evenement Show Your Dream.

“Door zoveel naar tuning evenementen te gaan hebben wij uiteindelijk een familie opgebouwd binnen het tuning gebeuren.” Een familie die elkaar elk weekend weer treft op de verschillende evenementen die er dan weer te doen zijn. “Wij rijden heel Europa rond,” legt Roy uit, “het maakt voor ons niet uit waar de evenementen zijn, zolang we maar samen zijn onder vrienden die dezelfde passie delen.”

Toch hangt er rond het woord tuning nog veel controverse. Tuners worden nog al te vaak in hokjes geplaatst. Snelheidsduivels, rijdende discotheken of Johnny’s, allemaal even negatieve woorden die het tuning gebeuren in een slecht daglicht stellen. “Wij willen aantonen dat het anders is,” vertelt Tom Vandeweyer, tuner in hart en nieren en medeorganisator van Show Your Dream, “er zijn zoveel verschillende soorten tuners dat je niet iedereen over dezelfde kam kan scheren!”

Op de evenementen waar je Roy, Tom en hun "tuningfamilie" kan vinden zal je zien dat het merendeel van de auto’s stil staat en geen bombastische dreun muziek staat te spelen. “Voor sommigen is het belangrijk dat er het beste geluidssysteem in hun auto zit, voor anderen telt dan weer de looks van het voertuig”, legt Tom uit. “Uiteindelijk draait tuning om het personaliseren van je voertuig. Het is iets heel persoonlijks en gelukkig zijn smaken nog altijd verschillend.”

Bij het organiseren van een tuningevenement komt, door die verschillende smaken, ook veel kijken. Er zijn allerhande categorieën waar de aanwezigen prijzen in kunnen winnen. Zo heb je onder andere beste American style, wheels, engine, multimedia, etc. Voor elk wat wils dus. “Dit is belangrijk in de tuning wereld, wij hebben respect voor elkaar en dus ook voor het werk dat in de auto’s wordt gestoken, ongeacht wat onze eigen smaak is”, vertelt Roy.

Als je zelf de sfeer eens wilt opsnuiven op een groot tuning evenement kan je dit op zondag 1 juni op de vijfde editie van Show Your Dream in Overpelt.